En central ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks fortgå en bestående debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noga med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.
Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.
Vad säger experterna om sockret samt smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.
Strösocker däremot är en disackarid och består enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann lite olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.
En del menar att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen inte spelar någon roll.
Något man måste minnas är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig noga till receptet eller köra en egen mix
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och byta ut med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som inte gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl igen. Om du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation återigen.